Holandsko – kravské

Veendaler Gouda

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 10-12 kg
  • rozměry: průměr: 35 cm, výška: 12 cm
  • tuk v sušině: 48 % a více
  • sezóna: celoročně (jaro: jako travní sýr „graskaas“)
  • stupně zralosti: mladý, mladý uleželý, uleželý, pikantně uleželý, extra uleželý, starý, přestárlý

Sýr vycházející z tradiční receptury výroby známého sýru gouda. Výborný sýr smetanové a mírně nakyslé chuti. Se stářím, strukturou a barvou se tato jemně smetanová chuť mění v chuť s nádechem vlašských ořechů. U uleželých a starších sýrů v ústech potěší malé krystalky aminokyselin, které se vytvářejí přeměnou mléčné bílkoviny.

Sýr v kuchyni: Možnosti využití jsou široké. Mladší sýry jsou výtečné v kombinaci s chlebem (bílým i tmavým) a ovocem (jablka, hrušky, hroznové víno). Starší sýry jsou pak výborné k zapékání (do toastů, těstovin) nebo k nastrouhaní do zeleninových polévek.
Sýr a alkohol: Podobně jako v kuchyni má tento sýr takřka nevyčepratelné možnosti využití při párování s alkoholem. Hodí se jak k vínu, tak k pivu.

Zde je náš tip

Mladý až extra uleželý sýr
bílá, suchá, středně těžká vína: Rýnský ryzlink, Chardonnay, Sauvignon (Les Maillones, Lynch reserve blanc, L’Insoumis)červená, středně plná vína: Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Carignan (Vieilles Vignes,Demon de l’Eveque Tradition, Lynch Réserve Rouge)
Starý až přestárlý sýr
bílá, uleželá, tělnatá vína: Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon (L’Insoumis, Les Maillones, Lynch Réserve Blanc)červená, středně těžká, silná vína: Frankovka, Syrah, Mourvedre, Cabernet Sauvignon (Demon de l’Eveque, Cuveé Cardinal)

Gouda Noord Holland

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 10-12 kg
  • rozměry: průměr: 35 cm
  • výška: 10 cm
  • tuk v sušině: 50% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti a prodejní cena (klikněte na odkaz): uleželý, extra uleželý,starý, přestárlý, Vlaaskaas

Sýr se známkou A.O.P. Chuť je plná, výrazně smetanová a slaná, ovlivněná přímořským klimatem. Chuť se se stářím zintenzívňuje a získává nádech vlašských ořechů. Mléko, ze kterého je sýr vyroben, produkují krávy, které se pasou na poldrech v provincii Noord Holland. Odtud také pochází i jeho jméno.

sýr v kuchyni: Výtečný jako chuťovka v sýrovém talíři. Jí se podobně jako Veendaler gouda s bílým i tmavým chlebem a ovocem (uleželá varianta). Starší sýry se hodí k zapékání. Mají ovšem vyšší obsah tuku, proto budou jídla tučnější.

sýr a alkohol: Možnosti kombinací jsou široké. Hodí se k jak k vínu, tak k pivu.

Zde je náš tip

bílá, uleželá, tělnatá vína: Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon (L’Insoumis, Les Maillones, Lynch Réserve Blanc)

červená, středně těžká, silná vína: Frankovka, Syrah, Mourvedre, Cabernet Sauvignon (Demon de l’Eveque, Cuveé Cardinal)

Veendaler kmínový sýr

  • mléko: pasterované, odtučněné
  • hmotnost: 10-12 kg
  • rozměry: průměr: 35 cm
  • výška: 12 cm
  • tuk v sušině: 40% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti a prodejní cena (klikněte na odkaz): mladý, mladý uleželý, uleželý, extra uleželý, starý

Sýr z odtučněného mléka s přídavkem římského kmínu tvarem a barvou těsta podobný goudě. Má pikantní chuť, která se se stářím zintenzivňuje.

sýr v kuchyni: Sýr je výborný jako zpestření sýrového talíře. Výtečný s tmavým chlebem a ovocem (jablka, fíky).
sýr a alkohol: Kombinuje se s alkoholem hůře než gouda. Výtečný je k aquavitu nebo režné.

Veendaler nízkotučné goudy

  • mléko: pasterované, odtučněné
  • hmotnost: 10-12 kg
  • rozměry: průměr: 35 cm (22 cm)
  • výška: 10 cm
  • tuk v sušině: 20% a více,30% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý,mladý uleželý, uleželý, extra uleželý, starý

Sýr tvarem i barvou podobný Veendaler goudě. Má plnou chuť, je však méně slaný a obsahuje také méně tuku.

sýr v kuchyni: Mladší varianty jsou skvělé s tmavým i světlým chlebem, v zeleninových salátech, s ovocem. Starší varianty se neztratí v sýrovém talíři nebo při zapékání méně kalorických jídel.

sýr a alkohol: Sýr se velmi dobře kombinuje s vínem i pivem.

Edam

  • mléko: pasterované, částečně odstředěné
  • hmotnost: 1,7 kg (800g), 1-2 kg, 14-15 kg
  • tvary: koule, cihla, hotelblok
  • tuk v sušině: 40%
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý, uleželý, starý

Vedle goudy asi nejznámější nizozemský sýr. Za svůj název vděčí přístavu Edam, kde se s ním již od 14. století čile obchodovalo. V tuzemsku je známý pod názvem eidam. Mladý sýr má velmi jemnou smetanovou chuť, je lehce nasládlý a ořechový. Vyzálý sýr je sušší a slanější než sýr gouda a je také příjemněji nakyslý. Prodává se v různých tvarech. Charakteristický je kulatý tvar (prodává se ve variantě mladý, uleželý, starý). Menší osmisetgramová koule („baby edam“) zraje 17 týdnů. Cihla a hotelblok se prodávájí jako mladý až uleželý sýr.

sýr v kuchyni: Mladý sýr je výtečný s tmavým i světlým chlebem a ovocem. Starší verze mají široké využití v teplé kuchyni. Může se strouhat do zeleninových i krémových polévek, nebo použít k zapékání.

sýr a alkohol: Mladý sýr se snese s lehkými ovocnými červenými víny. Vyzrálejsí spíše s robustěnjšími víny.

Exellentia

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 15-16 kg
  • rozměry: průměr: 38 cm
  • výška: 12 cm
  • tuk v sušině: 48% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý, mladý uleželý, uleželý, extra uleželý, starý

Moderní, velmi kvalitní sýr vycházející z receptury výroby sýru gouda. Má plnější, smetanovější, méně kyselejší a slanou chuť než gouda, která se se stářím zintenzívňuje. Stupně zralosti jsou snadno rozeznatelné podle barvy voskovaných papírových obalů, v nichž jsou bochníky zabaleny. Mladý sýr je zabalen v zeleném obalu, mladý uleželý v červeném, uleželý v modrém, extra uleželý ve fialovém, starý v černém.

sýr v kuchyni: Sýr je ve všech stupních zralosti výtečný do sýrových talířů. Lze jej použít pro přípravu jak studené (mladý až uleželý), tak i teplé kuchyně (extra uleželý a starý).

sýr a alkohol: Páruje se velmi dobře s vínem, i s pivem.

Farmářský sýr Boer Berend

  • mléko: nepasterované
  • hmotnost: 19-21 kg
  • rozměry: průměr: 55 cm, výška: 15 cm
  • tuk v sušině: 48% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: uleželý, extra uleželý, starý

Sýr pochází přímo ze srdce Nizozemska (provincie Utrecht). Chuť je plnější, smetanovější a slanější než u Veendaler goudy nebo Edamu. V chuti mladých sýrů je cítit podtón sena a ořechů. Jak sýr stárne chuť je intenzívnější až pikantní. V těstě jsou patrné středně velká oka a bílé krystalky aminokyselin.

sýr v kuchyni: Tento sýr je výtečný sám o sobě. Doporučujeme do sýrových talířú. Uleželý sýr je výborný s pečivem a ovocem k vydatnější snídani.

sýr a alkohol: Doporučujeme pikantnější, ale ne příliš těžká vína. Dá se kombinovat i s pivem a tvrdým alkoholem.

Baby Gouda

  • mléko: nepasterované
  • hmotnost: 500 g, 800-1000 g
  • rozměry: průměr 10 cm, 14 cm, výška 6 cm,
  • tuk v sušině: 50 % a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý, mladý uleželý
  • druhy koření
    • 500 g neochucená
      • kopřiva
      • pepř/paprika
      • kmín/kopřiva
      • kmín/paprika
      • zahradní bylinky (koření)
      • hořčičné semínko
    • 800-1000 g neochucená
      • kmín
      • kopřiva

Ručně vyráběný sýr z provincie Utrecht. Známý pod názvem „boerenpondje“ (farmářská koule). V tuzemsku se vžil název Baby gouda. Chutí podobný farmářskému Berendu. Nabízíme také neochucené varianty z kozího i ovčího mléka. Sýr je vhodný především jako dárek.

sýr v kuchyni: Ideální k svačině a snídani s chlebem. Nebo naplátkovaný do sýrového talíře.

sýr a alkohol: Lze kombinovat s vínem, pivem i pálenkou.

Fríský hřebíčkový sýr

  • mléko: nepasterované, odtučněné
  • hmotnost: 8-9 kg
  • rozměry: průměr: 28 cm, výška: 8 cm
  • tuk v sušině: 40% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: extra uleželý

Podle názvu lehce odvodíme původ tohoto sýra. Pochází z provincie na severu Nizozemska. Jedná se o sýr pro opravdové milovníky pikantních chutí. Je vyráběn z odtučněného mléka, pro zvýraznění chuti se do sýřeniny přidává hřebíček a kmín. Sýr je tvrdý, suchý, křehký a poměrně dost nakyslý a zraje minimálně 4 měsíce. Koření mu společně se zráním dodává jedinečnou chuť. V tuzemsku si získal tento sýr oblibu jako „vánoční sýr“.

sýr v kuchyni: Tento sýr se neztratí v sýrovém talíři.

sýr a alkohol: Hodí se spíše k tvrdšímu alkoholu-k bylinným likérům nebo chuťově výraznému lambicovému pivu. Nic nezkazíte, když sýr zapijete svařeným vínem.

Maasdam

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 11-12 kg
  • rozměry: průměr 35 cm, výška 12 cm
  • tuk v sušině: 48% a více
  • sezóna:
  • stupně zralosti: mladý až mladý uleželý, uleželý

Tento oblíbený, jemný sýr je charakteristický svými velkými oky ve světle žlutém těstě. Má sladší chuť s ořechovým nádechem a ovocným pozadím.Tento sýr byl vytvořen jako nizozemská alternativa ke švýcarskému Emmentaleru

sýr v kuchyni: Maasdam se velmi dobře taví a je výborný také jako svačina v kombinaci s dobrým chlebem a ovocem, jako jsou např. hrušky, jablka nebo fíky.

sýr a alkohol: Sýr je výborný s červeným středně těžkým vínem.

Náš tip

Syrah (Cuveé Cardinal)

Cittadella

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 3-4 kg, (6 kg)
  • rozměry: průměr 25,5 cm, výška 7 cm
  • tuk v sušině: 50 % a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý

Přírodní sýr jemně pikantní chuti, kterou získává zráním v slínových jeskyních. Chutí a vzhledem se podobá klášterním sýrům, proto se zde vžil název „klášterní“.

sýr v kuchyni: Vhodný do sýrového talíře, dobře se rozpéká, takže i do gratinovaných pokrmů.

sýr a alkohol: Výtečný k pálence, pivu a kyselejšímu vínu (ryzlink).

Ruscello ochucené sýry

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 4-5 kg
  • rozměry: průměr 25,5 cm, výška 10 cm
  • tuk v sušině: 50% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý až mladý uleželý
  • druhy přísad
    • černý pepř
    • koriandr (pískavice)
    • pistácie
    • kmín
    • pesto/piniové ořechy
    • sambal (indické koření)
    • římský kmín (šabrej kmínovitý)
    • vlašský ořech
    • hořčičné semínko
    • olivy
    • kopřiva
    • paprika
    • medvědí česnek
    • pažitka
    • zahradní koření (bylinky)
    • italské koření (bylinky)
    • česnek
    • zelené pesto
    • lanýže

Receptura vychází z technologie výroby sýra gouda. Do sýřeniny se během výroby přidávájí bylinky, koření a jiné ingredience (paprika, pistacie aj.) Sýr zraje 4 týdny, na obchodě může zrát až 3 měsíce.

sýr v kuchyni: Sýry mají široké uplatnění ve studené kuchyni; jako chuťovky v sýrovém talíři, v zeleninových salátech nebo s pečivem.

sýr a alkohol: Sýry chutnají s osvěžujícím bílým nebo červeným vínem, s lehkým pšeničným pivem nebo skleničkou portského.

Uzený sýr

  • mléko:pasterované
  • hmotnost:cca 2,7 kg
  • tuk v sušině: 50 % a více
  • sezóna: celoročně
  • druhy ochucení
  • neochucený
  • sambal
  • zahradní koření (bylinky)

Sýr ve tvaru dlouhého salámu s hnědou kůrou. Někdy se také nazývá uzená gouda, ale s tímto sýrem nemá nic společného. Tradiční uzení nad ohněm je nahrazeno přidáním kouřového aroma do sýřeniny během výroby.

sýr v kuchyni: Výborný na kmínový chléb. Velmi dobře se zapéká.

sýr a alkohol: Podává se k němu pivo nebo sklenička tvrdého alkoholu. Z vín se k němu hodí nejvíce kořenitá vína.