Holandsko – kozí

Veendaler kozí sýry

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 4-5 kg
  • rozměry: průměr 22 cm, výška 10 cm
  • tuk v sušině:48% a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý, mladý uleželý, uleželý, extra uleželý, starý, přestárlý

Sýr vycházející z receptury výroby sýru gouda, vyrábí se však z kozího mléka. Mladý sýr má jemnou, krémově smetanovo chuť s mírným nádechem kozinky. Barva těsta u mladých sýrů je krémově bílá, se zráním, jak těsto tvrdne a vysychá, se mění v okrově žlutou, u uleželých sýrů se v něm začínají objevovat krystalky aminokyselin. Se stářím se také mění chuť sýra, uleželé a starší sýry mají nádech ovoce, oříšků a karamelu, kozinka ustupuje.

sýr v kuchyni: Mladé sýry jsou výborné nakrájené na kostky v zeleninových salátech. Starší sýry ozvláštní zapečené pokrmy nebo těstoviny. Neztratí se ani v sýrovém talíři.

Fianco ochucené sýry

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: 4-5 kg
  • rozměry: průměr 25,5 cm, výška 10 cm
  • tuk v sušině: 50 % a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý
  • druhy ochucení
    • kopřiva
    • pažitka
    • medvědí česnek
    • sambal
    • koriandr
    • olivy/tomato (italské koření)

Sýr vycházející z receptury výroby sýru gouda, do něhož se během výroby přidávají nejrůznější ingredience. Jemná chuť sýra je podtrhnuta chutí nejrůznějších druhů bylinek, koření a dalších přísad. Sýr zraje 4 týdny a na obchodě může být nerozkrojený a v chladu uskladněn 10 měsíců.

sýr v kuchyni: Výborný s pečivem, do salátů, v sýrovém talíři.

sýr a alkohol: Hodí se ke kořenitějším vínům, portskému nebo dezertním lambicovým pivům.

Divoké kozy

  • mléko: pasterované, plnotučné
  • hmotnost: cca 10 kg
  • rozměry:
  • tuk v sušině: 50 % a více
  • sezóna: celoročně
  • stupně zralosti: mladý až uleželý

Sýr z provincie Noord-Holland. Je vyroben z mléka koz z chovu alternativního zemědělství. Sýr nese označení EKO nebo Skal (Stichting Keur Alternatief Landbouw-Nadace pro hodnocení alternativního zemědělství). Název sýra Dartelaar lze volně přeložit jako divoké kozy a pod tímto žertovným názvem se dostal v tuzemsku do povědomí. Sýr má plnou a jemně smetanovou chuť bez nádechu kozinky. Sýr zraje před vyexpedováním 4-9 týdnů.

sýr v kuchyni: Je vynikající sám o sobě, k svačině s pečivem a čerstvým ovocem a zeleninou nebo do salátů.

sýr a alkohol: Hodí se ke svěžím, lehkým bílým a lehčím červeným vínům.

Kavital čerstvé sýry

  • mléko: pasterované, plnotučné
  • hmotnost: cca 1 kg
  • rozměry:
  • tuk v sušině: 50% a více
  • sezóna: celoročně
  • druhy
    • čerstvý přírodní
    • čerstvý s medem
    • s bílou plísní na povrchu (obal z brček)
    • s brusinkami

Kozí maasdam

Kozí brie

Uzený kozí sýr

  • mléko: pasterované
  • hmotnost: cca 2,7 kg
  • tuk v sušině: 50% a více
  • sezóna: celoročně

Sýr ve tvaru dlouhého salámu s hnědou kůrou, vyrobený z kozího mléka. Postup výroby je stejný jako u uzeného holandského sýru z kravského mléka.

sýr v kuchyni: Výborný na kmínový chléb. Velmi dobře se zapéká.

sýr a alkohol: Podává se k němu pivo nebo sklenička tvrdého alkoholu. Z vín se k němu hodí nejvíce kořenitá vína.