Uchovávání sýrů

Největšími nepřáteli sýra jsou vysušení, extrémní horko, ale i extrémní chlad. Ideálním místem pro jeho uchovávání je suchý, tmavý sklep s konstatní teplotou okolo 10-12°C a vlhkostí kolem 90%.

Většina z nás však sklep nemá a tak jsme odkázáni na chladničku. V takovém případě musí být dobře zabalený (každý druh zvlášť, protože každý z nich má své osobité aroma). Nejvhodnější je uložit sýr do nejméně chladné části chladničky. Nejlepší je najít v chladničce místo s teplotou mezi 7-10°C (někdy je to přihrádka na zeleninu, jindy horní část ledničky). Horko je nejen nebezpečné kvůli množení nebezpečných bakterií – pokud je sýry obsahují, ale negativně ovlivňuje i chuť a vzhled sýra. Tvrdé sýry se začnou potit a rychle žluknou, měkké sýry začínají téci a u „smradlavých“ sýrů se zintenzivňuje jejich zápach.

Sýry, stejně jako my, potřebují dýchat, uchovávat je pod poklopem, proto není dobré. To se týká i zabalení sýra. Sýr uchovávejte ve speciálním papíru s tenkou vrstvou fólie na vnitřní straně, ve kterém jste sýr zakoupili. Pokud se objeví na sýru plíseň, nelekejte se, opatrně ji vykrojte a sýr přebalte. Použít lze také nemastný papír na pečení nebo prodyšnou potravinovou fólii. Jestliže je sýr určen k rychlé konzumaci, používá se někdy obyčejný alobal. Ať již používáte jakýkoli z těchto obalů, je třeba jej vyměňovat, pokud sýr nezkonzumujete ihned. Sýry tak neplesniví.

Krájené sýry, spotřebujte do 3 týdnů od data nákupu. U kusových sýrů se řiďte datem spotřeby, které je uvedeno na etiketě.